Kassay: Meradlom morálky sa stala privatizácia

30.05.2011 Celý región

BRATISLAVA 30. mája (WBN/PR) - V piatok 27. mája 2011 sa konala za prítomnosti významných hostí konferencia Tolerancia v spoločnosti. Zorganizovala ju Nadácia Štefana Kassaya v spolupráci s Európskou akadémiou vied a umení (EAVU). Zúčastnili sa jej špičkoví slovenskí a zahraniční vedci na čele s predsedom EAVU Univ. Prof. Dr. Dr.h.c. Felixom Ungerom. Toleranciu v spoločnosti hodnotili cez právo, vzdelávanie, vedu a výskum, etiku v podnikaní, rodové rozdiely a médiá. So zaujímavým príspevkom vystúpil okrem iných aj Dr.h.c. prof. Ing Anton Čižmár, rektor Technickej univerzity v Košiciach. „Nepotrebujeme produkovať za každú cenu čo najviac inžinierov, ale potrebujeme kvalitných inžinierov s vlastnosťami lídrov v inováciách,“ hovorí Anton Čižmár. Poukazuje tiež na skutočnosť, že: „viaceré z najnovších inovácií s najväčším dopadom na ľudstvo (Facebook, Microsoft, Google a pod.) boli objavené študentmi, ktorí neabsolvovali ani prvý stupeň vysokoškolského štúdia.“ Je preto otázkou, ako nastaviť prácu na fakultách, aby sa aj na univerzitách rozvíjali inovačné zručnosti v duchu tolerancie a vytvárania prostredia pre nové nápady.

Dr.h.c. prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, DrSc. v príspevku s názvom Slušnosť v podnikaní ako konkurenčná výhoda, hovorí: „meradlom morálky sa stala privatizácia. S odstupom času sa prejavilo, či podnikateľ konal v záujme celku, alebo iba vo svojom osobnom záujme.“ Štefan Kassay ako úspešný podnikateľ, vlastník I.D.C. Holding a.s., hovorí hlavne z vlastnej skúsenosti, nakoľko jeho podnik aj po sprivatizovaní dosahuje výborné výsledky a ako jeden z mála slovenských podnikov, dokáže expandovať úspešne aj na zahraničné trhy.
Toleranciu vo vede a výskume analyzoval aj Dr. h.c. mult. prof. Ing. Štefan Luby, DrSc. „Vo výskume máme vcelku tolerantné prostredie,“ hodnotí Štefan Luby. „A ak to aj vo vede zaškrípe, je to spravidla v nastavení hodnotiaceho systému, ktorý rozhoduje o finančnej podpore alebo kariérnom postupe.“

Konferenciu zorganizovala Nadácia Štefana Kassaya. Jej zakladateľ si zvolil dva životné ciele: „Za prvé, mienim vybudovať dlhodobo úspešný podnik, ktorý zabezpečí chlieb ľuďom a ich rodinám. Za druhé, všetko, čo som sa naučil a skúsil, odovzdávam nastupujúcej mladej generácii manažérov. Preto spisujem knihy, články, poriadam konferencie, podporujem vydavateľskú činnosť a sústreďujem sa na aktivity zamerané na rozvoj vedy a vzdelávania,“ uzatvára Štefan Kassay. Zorganizovanie spomínanej konferencie Tolerancia v spoločnosti určite prispela k odovzdávaniu poznatkov o tolerancii z pohľadu mravnosti, morálky, etiky, práva a zákona.

Nadácia profesora Štefana Kassaya na podporu vedy a vzdelávania bola založená v roku 2002. Prezidentom nadácie je Dr.h.c. prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, DrSc. Nadácia bola zriadená za účelom rozvoja a ochrany duchovných a kultúrnych hodnôt, podpory a rozvoja vedy a vzdelávania. Nadácia podporuje publikačné aktivity skupín alebo jednotlivcov za účelom rozvoja vedy, vzdelania a vzdelávacieho procesu. Ďalej podporuje organizovanie odborných konferencií, seminárov s významnými osobnosťami, podporuje vedu a vzdelávanie a nakladateľskú činnosť. Rozsiahla aktivita nadácie je úzko zviazaná so Slovenskou akadémiou vied a Vydavateľstvom Veda.
 

Vyberte región